Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro
Zoeken
31 maart 2022 door Roger Engelberts

Twijfel je over je werkgeluk? Doe de slechte-baas check!

In dit onzekere post-corona-interbellum in combinatie met hoge inflatie, lage rente en hevige polarisatie en wantrouwen is ruim één op de vier werkenden op zoek naar een andere baan, aldus Intermediair.

Vaak denken werknemers dat andermans tuintje net iets groener is. En inderdaad uit onderzoek van Intermediair en Nyenrode blijkt dat salaris en arbeidsvoorwaarden worden opgegeven als belangrijkste reden om te jobhoppen. Toch schuilt er een addertje onder dat groene gras bij de buren. Werknemers nemen geen ontslag vanwege de baan zelf, maar vanwege hun leidinggevende. Niet een slechte baan, maar een slechte baas vormt de echte drijfveer voor een nieuwe baan. Dat zegt zowel de Amerikaanse psycholoog Travis Bradberry als onze oer-Hollandse Ben
Tiggelaar. “Weinig dingen zijn zo kostbaar en werken zo verstorend als het vertrek van goede krachten. Managers wijten het hoge verloop vaak aan allerlei factoren, maar mensen gaan niet weg vanwege de baan, maar vanwege de baas.”
 
Als je wilt dat je beste mensen blijven, moet je goed nadenken over hoe je ze behandelt. Je moet er voor zorgen dat ze 'Voor Je Willen Werken'. In een wereldwijd onderzoek van Vacaturesite Monster (2017) zegt 35 procent van de werknemers dat ze een ‘verschrikkelijke baas’ hebben. Slechts 15 procent is dik tevreden. Een slechte baas brengt niet alleen je verdere carrière in gevaar, maar is ook een grote bron van stress en heeft ook een slechte invloed op je persoonlijke leven’’, zegt Lynn Taylor, expert op dit gebied, tegen Business Insider. “Een goede manager haalt het beste in jou naar boven en heeft een positief effect op alle aspecten van je leven.” Daarom even een checklist voor jou.

Top 10 signalen dat je baas jouw levens- en werkgeluk in de weg staat:
1. Je baas zit nooit, maar dan ook nóóit fout
2. Je baas doet te veel beloftes
3. Je baas verwacht dat jij net zoals hem of haar in elkaar steekt
4. Je baas is een micromanager
5. Je baas geeft feedback die niet relevant is voor jou
6. Je baas plaagt of flirt
7. Je baas verandert continu van gedachten en zegt ‘ja’ tegen ongeveer alles
8. Je baas geeft geen kans om te groeien
9. Je baas bespreekt nooit de toekomst met jou
10. Je baas wordt geleid door irrationele angst


Bij drie vinken zou ik zelf eens gaan vonken. Niet naar buiten, maar naar je baas.

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.