Van dromen naar doen!

Dromen is gaaf! Het geeft energie. En het geeft richting. Maar ik hou ook van doen. Dromen waarmaken! Daarom ben ik in januari gestart met het opleidingsprogramma ‘Transitie in AgriFood’. Ik word geïnspireerd, leer en ontwikkel een breder perspectief op ons voedsellandschap. Welke transitie is nodig om mijn droom te verwezenlijken? Wat is mijn rol hierin? En welke waarde kan ik toevoegen? Naast theorie en kennisdeling gaan we ook het ‘veld’ in. In deze blog mijn eerste bevindingen vanuit het veld.
Op bezoek bij varkenshouders Edwin en Elly Michiels-Fleuren, melkveehouder Corné Sijben en Jacqueline en Christ Monden, eigenaren van De Kruidenaer. Hardwerkende mensen met een passie voor hun vak en een eigen manier van ondernemen. Verschillende ondernemers met overeenkomsten. Hun visie: “We moeten constructief samen werken met partijen binnen en buiten de agrarische sector”, maar ook een korte termijn focus en een wijzende vinger naar de ngo’s, politiek en retail.
Een dag later bezochten we Naomi Rosenkrans-Navon en Carolien Martens van de Hartstichting. Ze werden flink aan de tand gevoeld. De Hartstichting steekt veel tijd en energie in het voorlichten van kinderen op het gebied van voedsel. Dit is hard nodig, aldus Carolien. “Maar liefst 1.5 miljoen mensen in Nederland hebben een chronische ziekte gerelateerd aan voeding.” De verbazing was echter groot toen bleek dat de Hartstichting niet samenwerkt met de primaire sector. Wat mij betreft een gemiste kans voor beide partijen als het gaat om voedseleducatie.
Van de Hartstichting naar het Ministerie van Economische Zaken. In gesprek met Bram Wits, persoonlijk adviseur van staatssecretaris Martijn van Dam. Een man met idealen die met volle moed begon aan zijn job, maar wordt ingehaald door de complexiteit van de politiek. “De uitdagingen in ons voedselsysteem zijn ongekend groot”, aldus Bram. De transitie die we volgens hem moeten maken: minder vlees, regionaler voedsel, bewuster eten en burger-boer dichter bij elkaar. Wat hij wil meegeven aan transitiemakers: “Blijf met je omgeving praten over het voedselsysteem. Als we het systeem willen veranderen, dan moeten we het lastige gesprek aan blijven gaan!”.
Van de Haagse politiek naar de boardroom van Ahold Delhaize. In gesprek over (voedsel)innovatie met strategy manager Jasper Sturtewagen. Volgens hem innoveren de meeste retail bedrijven vanuit bestaande oplossingen. “Retail bedrijven moeten meer innoveren vanuit de drijfveren van de doelgroep”, aldus Jasper. Hij is overtuigd dat de retail het voedsellandschap kan veranderen. Retailers kunnen een grote rol spelen in het creëren van meerwaarde voor gezonde, eerlijk geproduceerde voeding wat volgens Jasper ongetwijfeld invloed heeft op de waardering van primaire producenten.
Ik ben geïnspireerd, maar toch knaagt er iets. Ik vraag me af: WELKE RETAILER PAKT DEZE HANDSCHOEN OP? Wie gaat daadwerkelijk meerwaarde creëren voor gezonde, eerlijk geproduceerde voeding?
Wat een toffe ervaring. Mega interessant om in gesprek te gaan met de verschillende stakeholders in het voedsellandschap. Door de verschillende contexten, werkvelden en historie van de mensen die ik spreek, krijg ik een completer beeld van het voedselsysteem. De ambitie die ik heb geschetst, blijkt een grotere uitdaging dan ik had ingeschat. Het complete systeem moet veranderen. En hoe kan het zijn dat mensen meer willen betalen voor een ongezonde Mars, dan voor een gezonde broccoli? Volgens mij begint dat bij de bewustwording en waardering van gezonde, eerlijk geproduceerde voeding. Maar hoe we die kanteling kunnen maken? Daar hoop ik in mijn volgende blog een voorzichtig antwoord op te kunnen geven.
Keep you posted!
Sanne van de Valk
Meld je aan voor onze I-mailing
In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.