door Marc Janssen

Veranderende overheid 2.0 gaat over rechts

Het moet anders. Je hoort het overal. Transitie zoemt om ons heen. Maar hoe ga je het anders doen? Vorige week verzamelden zich een aantal visie- en beeldmakende Peellanders bij de voormalige klokkenmaker Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel. Zij kwamen daar om stappen te zetten richting de Stip op de horizon van De Peel. Tijdens de sessie werd het bidboek gepresenteerd door Roger Engelberts en was er een presentatie van over de governance in De Peel van morgen door Cees Anton de Vries, kwartiermaker in De Peel.  

De Peel is Passie. Je hebt alles met De Peel of helemaal niets. Een tussenweg is niet te vinden. Die Passie voor De Peel is niet het vinken van veelal non profit instellingen maar het vonken van ondernemers en andere aanjagers naar een vlammende ontwikkeling van de regio. Een krachtige regio gebouwd op een coalitie van doeners.

Innovatieve ondernemers, bestuurders ‘klooien’ zich naar de wereldtop. De klokken van de Notre Dame, de schokbrekers van ParijsDakar, het landingsgestel van de JSF, de groenten van Henk Kerkers voor restaurant Valuas, allemaal gebouwd vanuit de schuurtjes mentaliteit in De Peel.

Willen zij blijvend presteren dan is een veerkrachtige overheid nodig. Een overheid die ‘rechts’ denkt en doet. Rechts verwijst niet naar een politieke overtuiging of gebruik van de creatieve hersenhelft. Het verwijst naar de sturingsmechanismen vanuit de overheid.


Samen Werken
Cees Anton de Vries kon het krachtig vertellen en het inspireerde mij en vele anderen in de historische loods waar vele vele klokken zijn gegoten. De linkerzijde is de oude overheid. De overheid die ‘levert’, doet wat ze moet doen op basis van onderliggende wet- en regelgeving. De overheid 2.0 bevindt zich aan de rechterzijde. De overheid die midden in de maatschappij staat. Verbindt. Maatschappelijke uitdagingen vertaalt. Initiatieven koppelt en ondersteunt. De ‘nieuwe’ ambtenaar is een mogelijkmaker, hij maakt het mogelijk, faciliteert burgerinitiatieven. Zo ontstaan nieuwe krachten in een samenleving en neemt de bereidheid tot meedenken en meedoen in de maatschappij toe.

De essentie is het samen doen. De overheid maakt de maatschappij samen met de burgers, ondernemers. Niet meer opleggen en sturen. Maar ondersteunen, verbinden en mogelijk maken. Het vraagt een transitie in de burelen van de gemeentehuizen. De nieuwe ambtenaar staat midden in de samenleving. Laat zich leiden door zijn energie, deelt die energie en steekt de omgeving er mee aan. Van vinken naar vonken.

Ons appél aan de overheid: ga naar rechts denken en vooral doen. Het geeft energie. Bovendien is het de enige manier om in een veranderende maatschappij de rol van aanjager te pakken en bij te dragen aan een betere leef- en werkomgeving voor de regio. Gezamenlijk en meer bottom up, Rijnlands ipv topdown, Angelsaksisch. Daarnaast biedt ‘rechts’ verlichting. Een groeiend takenpakket mag niet verlammen, maar moet motiveren. ASK4Co-Creatie, maak nieuwe Allianties Structuur en Kultuur, verbindt burgers en ondernemers en ga samen aan de slag richting verandering.

Veranderen doe je samen. Ja dat is inderdaad: van ver-ANDER-en naar ontw-IK-kelen.

Marc Janssen, Communicatieadviseur Imagro en intrinsiek betrokken bij De Peel in ontwikkeling

Geschreven door Marc Janssen:

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.