door Roger Engelberts

Verticaal Vers Verbindt

Glastuinders kijken vaak nog wat meesmuilend naar de opkomst van vertical farming. Terwijl Nederland ongelooflijk goede zaken kan doen. Alle verticale en horizontale bedrijven komen elkaar per definitie tegen in de nieuwe wereld, dus je moet horizontaal kunnen samenwerken om je positie verticaal te kunnen uitbouwen. Who you gonna call? The Dutch Comm-Unity Vertical Farming!
Voor Kas Magazine schreef ik hier deze column over:
 
"Glastuinders kijken vaak nog wat meesmuilend naar de opkomst van vertical farming. Wij van WC-eend kijken immers van binnen naar buiten. Vanuit de transparante kas lijkt vertical duurder, intensiever, anoniemer, technischer en technologischer. Het is een vergelijkbare kijk van de opa’s van de huidige tuinders die destijds, vanuit de vollegrond, meesmuilend keken naar de opkomst van de pioniers in de glastuinbouw. En zie wat het ons heeft gebracht aan welzijn en welvaart: bijna 15.000.000.000 euro (in)directe toegevoegde waarde. 
 
Wereldwijd vindt er een enorme versnelling plaats rondom verticale boerderijen. Verticaal telen kan hygiënischer, veiliger, schoner, zuiniger en duurzamer. Partijen proberen nu hun krachten te bundelen, wetende dat het geheel aan Hollandse ontwikkelingspower veel meer is dan de som der delen. En… wetende dat de échte wedstrijd niet hier te winnen is, maar in het buitenland. Zoals we dat al eeuwen gewend zijn. 
 
Daar liggen kansen omdat de pincode van de wereld verandert. Nu wonen er in Europa, Noord- en Zuid Amerika én in Afrika 3 x 1 miljard mensen, en in Azië 4 miljard. Nu is de pincode 1114. In 2050 verandert die pincode naar 1125 en in 2070 naar 1145: 4 miljard Afrikanen, 5 miljard Aziaten. Feit: daar zit een turbo op de  verstedelijkingsmotor. Wereldwijd kiezen elke dag 240.000 (ja ook vandaag) mensen definitief voor een enkeltje stad. 

Wil Nederland zijn positie in agri/food behouden, dan moeten we opschakelen. Tandje d’r bij. De vraag vanuit metropolen is niet een simpele vers product(ie), maar een integrale ketenaanpak. Kennis die wij in handen hebben.

In de nieuwe steden zijn transparante, verticale voedselproductie en consumptie het fundament voor de totale verandering. Verticaal voedsel verbindt en voedsel is de enabler voor een versnelde transitie in de stad. Een gamechanger. Was het tot vandaag de kostprijs van voedsel die leidend was, in de toekomst is dat de opbrengst- en impactprijs.

De transparante productie van vers voedsel in en om stedelijke agglomeraties brengt echte nieuwe waarde met zich mee; niet Tech maar Touch! Immers de afstand tussen plant en consument/kok is ultra kort. Die touch is geld waard. Daar zit nieuwe waarde. En geld stroomt naar waarde.

Mensen willen betrokken zijn bij hun voedsel. Voedsel brengt mensen bij elkaar. Voedsel is nieuwe sociale media. Sociaal dode wijken worden zo weer bloeiende gemeenschappen. En zo produceren we verse voeding straks in de stad en vormt fresh food de slagader voor het ontwerp van de metropool van de toekomst. 

Nederland kan daar ongelofelijk goed zaken doen. Alle verticale en horizontale bedrijven komen elkaar per definitie tegen in de nieuwe wereld, dus je moet horizontaal kunnen samenwerken om je positie verticaal te kunnen uitbouwen. Who you gonna call? The Dutch Comm-Unity Vertical Farming."

 
 
 
 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.