door Marc Janssen

Voedselonderwijs voor ieder kind: ik teken ervoor!

Op de lagere school van mijn dochters is aan het begin van het jaar een statement uitgegaan over wat de kinderen wel en niet mogen eten onder schooltijd. Op het menu staat voortaan: water, melk, fruit en brood met beleg naar keuze. Niks aan de hand zou je zeggen. Maar wat schetst mijn verbazing? Ouders komen in opstand. Ze laten zich niet beteugelen en willen zelf bepalen wat er in de broodtrommel en drinkfles zit. Waarom geen cola tussen de middag? Die van mij lust alleen worstenbroodjes - van die en die bakker - en mag een snoepje nu ook al niet meer?

Ouders in het geweer, de school in conclaaf. Klagende papa’s en mama’s zijn tenslotte niet gewenst. Wederom word ik getroffen door verbazing. De school houdt vast aan het voedingsadvies en doet slechts een tegemoetkoming. Aanmaaklimonade is toegestaan, daarbij opmerkend dat suikervrije varianten de voorkeur verdienen. Hulde voor de school.

Ik vind gezond eten en drinken een verplicht vak op school. Net als lezen, schrijven, rekenen en topografie. Gezond eten en drinken moet je leren. Want uit de reactie van de ouders blijkt, dat thuis ‘gezond eten’ niet met de paplepel wordt ingegoten.

Ik moest aan dit ‘voorval’ denken, toen ik onlangs een interview las met Jorrit Kiewik, de directeur van Youth Food Movement. Een inspirerend verhaal, dat bovendien een hele mooie afsluiter en tegelijkertijd aansluiter bevatte. Het verhaal eindigde namelijk met een verwijzing naar het burgerinitiatief ‘Structureel voedselonderwijs voor ieder kind’ geïnitieerd door Youth Food Movement.

Jorrit Kiewik vertelt hierover: "De insteek is dat voedselonderwijs verplicht moet worden voor ieder kind op de basisschool. Het is de generatie van de toekomst, waar veel mis mee is. Slechts één op de honderd kinderen eet voldoende groente, 18 procent heeft obesitas. Veel kinderen weten niet meer waar het voedsel vandaan komt. Wij vinden dat ze dat moeten leren op school. Ze moeten met de handen in de klei zitten, eten voelen en proeven, leren hoe je het bereidt. Zo voeden we een hele generatie op. En als mensen weten wat ze eten dan gaan ze het voedsel ook meer waarderen."*

Er is nog heel veel te leren over gezond eten op school en zeker ook buiten school. Het begint met weten waar ons eten vandaan komt. Hoe wordt het gemaakt en wie is verantwoordelijk voor ons eten? Maak Nederland weer trots op onze voedselproducenten. Als je weet wat je eet, eet je beter.

Ik ben voor ‘Voedselonderwijs voor ieder kind’. U toch ook?

Bekijk het filmpje over Voedselonderwijs voor ieder kind 

Marc Janssen, Communicatieadviseur Imagro

Geschreven door Marc Janssen:

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

  •  *
  •