Voor welk type eter ontwikkel jij?

Het Mentalitymodel van marktonderzoekbureau Motivaction heeft zich bewezen als een beter middel om het gedrag van mensen te verklaren en te begrijpen dan de traditionele indelingen op basis van leeftijd, geslacht, opleiding en inkomen. Daarmee biedt deze onderzoeksmethode een zeer effectieve input voor marketing- en communicatiestrategie.
Acht sociale milieus
Het model verdeelt de Nederlandse samenleving in sociale milieus. Dat doet ze door combinaties te maken tussen sociaaleconomische status en drie mogelijke waardeoriëntaties: traditioneel, modern of postmodern.
Combinaties van beide leiden tot acht sociale milieus:
-
Traditionele burgerij: de moralistische, plichtsgetrouwe en op status-quo gerichte burgerij die vasthoudt aan tradities en materiele bezittingen.
- Nieuwe conservatieven: de liberaal conservatieve maatschappelijke bovenlaag die alle ruimte wil geven aan technologische ontwikkeling, maar behoudend is ten aanzien van sociale en culturele vernieuwing.
- Moderne burgerij: de conformistische, statusgevoelige burgerij die het evenwicht zoekt tussen traditie en moderne waarden als consumeren en genieten.
- Kosmopolieten: de open en kritische wereldburgers die postmoderne waarden als ontplooien en beleven integreren met moderne waarden als maatschappelijk succes, materialisme en genieten.
- Postmaterialisten: de maatschappijkritische idealisten die zichzelf willen ontplooien, stelling nemen tegen sociaal onrecht en opkomen voor het milieu.
- Opwaarts mobielen: de carrièregerichte individualisten met een uitgesproken fascinatie voor sociale status, nieuwe technologie, risico en spanning.
- Postmoderne hedonisten: de pioniers van de beleveniscultuur, waarin experiment en het breken met morele en sociale conventies doelen op zichzelf zijn geworden.
- Gemaksgeoriënteerden: de impulsieve en spontane consument die in de eerste plaats streeft naar een onbezorgd, plezierig en comfortabel leven.
Meer weten over deze acht milieus? Klik hier. Wil je weten welk milieu het best bij jou past? Doe dan de test.
Acht typen eters
In opdracht van het Voedingscentrum bracht Motivaction het eetpatroon van de acht sociale milieus in kaart. Hieruit komen acht typen eters naar voren:
- Aardappeleters. Traditionele burgers eten traditioneel: aardappels, zuivel en veel fruit. Buitenlandse gerechten en alternatieve vleesvervangers zijn niets voor hen, want ‘Wat de boer niet kent,…’.
- Kwaliteitseters. Nieuwe conservatieven eten relatief luxe: vis op toastjes en meer dan één portie vlees bij de avondmaaltijd. Hun budget laat dit toe. Ze staan open voor een Aziatische maaltijd en drinken relatief vaak zuivel en veel alcohol, veruit het meest van alle milieus.
- Huiselijke eters. De voeding van moderne burgers is eerder gemakkelijk dan gezond. Ze eten veel aardappelen en vlees en drinken frisdrank. Groenten, fruit en vis staan minder op het menu. Hun BMI is hoger. Ze zijn weinig gemotiveerd om duurzaam te eten en denken bij de boodschappen meer aan het gemak en de prijs.
- Luxe eters. Kosmopolieten vinden gezond eten belangrijk en zijn breed georiënteerd. Ze eten veel groenten, kiezen vaker maaltijden zonder vlees en staan open voor exotische gerechten en alternatieve vleesvervangers. Ook duurzaamheid en verspilling zijn voor hen belangrijke thema’s. Ze letten op keurmerken, verpakkingen en bewaren hun kliekjes.
- Bewuste eters. Postmaterialisten zijn gezonde en bewuste eters: volkoren brood, veel groenten en fruit en weinig snacks. Ze eten relatief weinig vlees en relatief vaak vis bij het avondmaal.
- Snelle eters. Opwaarts mobielen eten minder fruit en kaas, maar meer zout, kiezen vaker voor wit brood in plaats van volkoren, eten vaker fastfood en pizza’s en drinken vaker frisdrank. Zij halen relatief vaak af of laten bezorgen.
- Exploratieve eters. Zij eten weinig aardappelen, vlees en groenten. Vaak staat pizza of Aziatisch op het menu en ze staan open voor alternatieve vleesvervangers. Als zij koekjes, chips of vlees eten, zijn dit vaak grote porties.
- Snackers. Gemaksgeorienteerden eten ongezond: veel snacks, frisdrank, zoutjes en toegevoegd zout en minder groenten en zuivel.
Vertel eens!
Meld je aan voor onze I-mailing
In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.