door Marill Ooms

Wie houdt nu wie voor de gek?

Marill Ooms - We blijven elkaar voor de gek houden. Vers, ambachtelijk en natuurlijk een heerlijke smaak. Dat is wat we willen. Uit verschillende marktonderzoeken blijkt dat we het daar als consument allemaal over eens zijn. Daarnaast hebben we nog een 'paar' producteisen; lang houdbaar, altijd dezelfde smaak, gelijk formaat, altijd leverbaar en als het even kan liever niet te duur.  

Wat nu seizoensgebonden groenten...

Toch raar. Mijn moeder is pottenbakkerster. Verkoopt haar product als ambachtelijk juist omdat het afwijkend is; nooit exact hetzelfde formaat of kleur. Dat maakt zoiets uniek, bijzonder en verkoopbaar. Om het nog maar niet over de levertijden te hebben. Soms sneuvelt er iets als het staat te drogen, gaat er iets mis in het bakproces of is ze gewoonweg niet tevreden over het resultaat. Ambacht pur sang. Hoe moet ik dit rijmen met ons voedsel? Vers en ambachtelijk versus de technologische uniformiteit en houdbaarheid door plastic superverpakkingen. 

Waar zijn we dan de link met ons voedsel kwijt geraakt?

Sinds wanneer weten we niet meer dat aardbeien zon nodig hebben en dat onze temperatuur in december zich niet leent voor aardbeien? Dat een natuurproduct gevormd wordt door de natuur en niet een machine. Dat je daardoor dikke en dunne komkommers krijgt. Hoeveel kinderen lijken er eigenlijk exact op die van de buren?

Mijn moeder laat geïnteresseerden vol trots haar product zien, vertelt vol enthousiasme over de totstandkoming van een vaas en alle uitdagingen die daarbij komen kijken. Het luisterende oor besluit direct die vaas met dat bijzondere deukje te kopen.

Als we houden van lekker eten, gezamenlijk met vrienden koken en dure keukens aanschaffen om de smaakbeleving ruim baan te geven. Als we serieus onze mond vol hebben met woorden als duurzaamheid en dierenwelzijn dan hoop ik écht dat we ook in staat zijn de brug te slaan tussen het produceren van voedsel en het eten ervan. Volgens mij komen discussies over duurzaamheid en dierenwelzijn dan in een heel ander daglicht te staan, net als de prijs. 

Wat je zegt ben je zelf

Dus boeren en telers open je deuren en wij - consument, burger, stadsbewoner of wat dan ook - neem eens een kijkje achter die deuren. Ben je niet tevreden over wat je daar ziet? Realiseer je dan dat jouw (aankoop)gedrag bepaald wat je achter de schermen ziet. Een betere wereld begint echt wel bij je zelf. Laten we elkaar niet langer voor de gek houden.

Geschreven door Marill Ooms:

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

  •  *
  •