Geschreven door Paul Houtepen
Meer weten over deze case?
Huisarts Hans Peter Jung, steekt al jaren zijn nek uit om het zorgsysteem te veranderen. Zijn niet aflatende missie: Minder druk op de zorg, verlaging van de zorgkosten en tevreden patiënten. Zijn doel: besparen op de zorg en deze besparing gedeeltelijk terug laten vloeien naar inwoners. Imagro werd daarbij geselecteerd als bureau voor een burgerparticipatie-traject.
De middelen die Jung bespaart in zijn trajecten zet hij in om binnen de gemeenschap een heel scala aan activiteiten te organiseren om de inwoners meer en beter in contact te brengen met de omgeving. Geven om omgeving dus. De huisarts uit Afferden is voortrekker van meer en echte aandacht voor zijn cliënten. Hij gebruikt de kracht van samen, buiten, groen en participatie en ziet deze kracht als een hefboom en een oplossingsrichting om het zorginfarct te voorkomen. Hierin speelt de natuur een belangrijke rol, zeker als je pal naast een Nationaal Park mag wonen, werken en recreëren: Nationaal Park Maasduinen. Het uitgangspunt van deze dokter is dat de inwoners zelf de regie pakken en elkaar opzoeken om deze activiteiten te organiseren. Hans Peter Jung is pionier en mede-bedenker van het concept Positieve Gezondheid. Een goede connectie met de omgeving is hierbij essentieel!
Hans Peter vroeg Imagro om mee te schrijven aan de IZA aanvraag. IZA staat voor Integraal Zorg Akkoord, een initiatief van de minister die een grote pot geld heeft vrij gemaakt om met nieuwe interventies en disruptieve ideeën de zorg uit een tegemoetkomend infarct te halen.
De IZA aanvraag moet leiden tot een breed gedragen plan dat voorziet in de diepe behoeftes van de dorpsbewoners Vierlingsbeek en Afferden. Twee dorpen aan de beide oevers van de maas, in de provincies Brabant en Limburg. Waar worden de bewoners enthousiast van, waar zetten zij zelf de schouders onder!?!
In beide dorpskernen zijn diverse personen geselecteerd die bekend zijn met het reilen en zeilen in het dorp. Imagro interviewde deze personen individueel. Vervolgens organiseerden we in Afferden en Vierlingsbeek een bijeenkomst waar iedereen werd geïnformeerd over de resultaten van de individuele gesprekken. Dit vormde tevens het startschot voor de eerste kleine stapjes op weg naar een grotere ambitie: het toe willen groeien naar een Blue Zone. Blue Zones zijn regio’s op deze aarde waar mensen significant gezonder en gelukkiger oud(er) worden dan op andere delen van de wereld door een veelvoud aan factoren die veelal terug zijn te voeren op negen kenmerken.