Geschreven door Marieke Verspeek-Janssen
Meer weten over deze case?
Het participatieplan Regionaal Landschap De Maasduinen is een van de projecten om de transitie naar ‘Nationale Parken nieuwe stijl’ te realiseren. Deze transitie naar een Regionaal Landschap De Maasduinen staat voor het verbinden van de omgeving, dorpen en economische terreinen met het Nationaal Park. Deze transitie is niet alleen essentieel voor de ecologische meerwaarde van het park, maar ook voor de economische ontwikkeling van Noord-Limburg en de verschillende gemeenschappen in de regio.
De Coöperatie Particulieren Grondeigenaren Maasduinen heeft Imagro de opdracht gegeven om aan de slag gegaan met het opstellen van een participatieplan ‘Van Nationaal Park naar Regionaal Landschap De Maasduinen’. Een plan om bewoners van de kernen en het buitengebied rond Nationaal Park De Maasduinen te betrekken bij de natuur. Op basis van verschillende interviews, werksessies en bestaande documentatie is onderzocht en vastgelegd:
In het participatieplan wordt de kennis van de regio vertaalt naar de praktijk door middel van een creatief concept. Om de gestelde doelen uit het plan ook daadwerkelijk te realiseren, werd in co-creatie met de coöperatie twee praktische pilots gelanceerd: ‘Maasduinen ’t land op!’ en ‘Lekker naar buiten in de Maasduinen’.
De eerste pilot, ‘Maasduinen ’t land op!’, werd opgezet om inwoners hands-on ervaring te geven met natuurinclusieve landbouw. Op 3 november en 7 december kwamen 30 vrijwilligers samen bij vier natuurinclusieve boeren in De Maasduinen. Hier snoeiden en plantten zij bomen en struiken.
Deze activiteiten dienden niet alleen als praktische oefening in natuurbeheer, maar boden de deelnemers ook een kans om meer begrip te krijgen voor de uitdagingen en keuzes van lokale boeren.
Een van de belangrijkste genoemde uitkomsten van deze dag tijdens de evaluatie: de activiteiten buiten zorgden voor mooie gesprekken en nieuwe ontmoetingen. Het eindresultaat was een succesvolle dag vol samenwerking en kennisdeling, waarin de kloof tussen natuur, boer en burger verder werd verkleind.
De tweede pilot, ‘Lekker naar buiten in de Maasduinen’, richtte zich op het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid van inwoners door middel van natuurervaringen. Op 10 december kwamen 55 deelnemers samen voor een reeks activiteiten die de voordelen van de natuur voor de gezondheid benadrukten. Onder begeleiding van zes (zorg)professionals maakten de deelnemers kennis met de zes dimensies van positieve gezondheid.
Deze pilot maakte de deelnemers bewust van hoe belangrijk natuur kan zijn voor hun welzijn. De interactieve sessies en wandelingen door het landschap boden een verfrissende ervaring, waarbij de deelnemers konden reflecteren op hun eigen gezondheid en welzijn, en de rol die de natuurlijke omgeving daarin speelt.