Marill Ooms

Strategie Innovatie Organisatie

Verandering is enige constante factor, variatie enige mogelijkheid voor verbetering

Heb niet veel onthouden vanuit de geneticaleer in Wageningen. Wel dat er zonder genetische variatie niets te veranderen valt. In mijn beleving zijn we op veel vlakken veel te eenzijdig. Het nooit meer honger van Mansholt heeft tot enorme efficiëntie geleid. Daar zijn we super goed in, maar hebben we nog voldoende potentieel ‘aan variatie’ om te veranderen nu markt en maatschappij andere wensen hebben?!

Mijn oproep is op zoek te gaan naar dat wat anders is. En dat vooral te waarderen. Hier ligt je potentieel tot verbetering. Blijven doen wat je deed is krijgen wat je kreeg. Dat is niet voldoende voor een volhoudbare (tuinbouw)sector. Ga branchevreemd, verwonder je, laat je verrassen over hoe anderen het doen. Maak die verbindingen voor je eigen voordeel.

Toen ik in 1991 in Wageningen Veeteelt ging studeren werd dat als 200% stadse meid als heel raar ervaren. Niet van een bedrijf? Geen boerendochter? Dan spreek je onze taal niet en ben je geen gesprekspartner. Mijn stellige voornemen was dan ook om na afstuderen direct de sector uit te stappen.

Na 5 jaar studeren was mijn conclusie precies het tegenovergestelde. 'Jeetje', wat kun je veel betekenen als je de wereld van stad én platteland kent en de crossover kunt maken tussen high tech en high touch en bruggen kunt bouwen. Dus ik ‘ben gebleven’ en tot op heden ligt in dit van buiten naar binnen kijken, bruggen bouwen en verbeteren vanuit verwondering mijn passie. Betekenisvol zijn! Dat is mijn kracht: kloven overbruggen, het kan wel. En daarom voel ik mij zo thuis bij Imagro.