Een fossielvrije toekomst powered by de suikerbiet!

De aarde schreeuwt om grondstoffen die zonder olie, gas of steenkool worden geproduceerd. En uitgerekend de suikerbiet biedt uitkomst. Want dankzij een nieuwe technologie van technologiebedrijf Avantium, is dit gewas om te zetten in fossielvrije grondstoffen voor bijvoorbeeld verpakkingen, textiel of antivries. In 2023 wil bietenverwerker Cosun Beet Company samen met Avantium een eerste fabriek bouwen. Zo brengen deze Nederlandse bedrijven een fossielvrije toekomst dichterbij. En Imagro mocht een film maken over deze schitterende innovatie!

Glycolen

Glycolen. Daar draait deze revolutionaire ontwikkeling om. Glycolen zijn grondstoffen die we nodig hebben om van alles en nog wat te produceren. Van verpakkingen, polyester textiel, windmolenwieken, zonnepanelen tot antivries voor vliegtuigen. We hebben het in dit verband specifiek over mono-ethyleenglycol (MEG) en mono-propyleenglycol (MPG). Bijna alle MEG die op dit moment op de markt is, wordt geproduceerd met behulp van fossiele grondstoffen: olie, gas en steenkool. En daar willen we vanaf!

Broeikasgassen

De suikerbiet is een 100% natuurlijk product dat goed groeit in Nederland. De door Avantium ontwikkelde en gepatenteerde Ray Technology™ zet de suikerbiet om in plantaardige en bovendien niet-giftige glycolen: plantMEG en plantMPG. In vergelijking met de huidige fossiele glycolen, is er bij de productie van plantaardige glycolen 60 tot 80% minder uitstoot van broeikasgassen. Zo komt een fossielvrije toekomst dichterbij.

Fabriek

Cosun Beet Company en Avantium hebben plannen voor een eerste commerciële suiker-naar-glycolenfabriek in de eerste helft van 2023 en commerciële exploitatie in 2025. Hiertoe zijn ze op dit moment bezig met de voorbereidingen van een joint venture. Cosun Beet Company neemt hierin een substantieel aandeel.

Cosun Beet Company en Avantium vroegen Imagro een video te maken over hun gezamenlijke ambitie. Imagroaan Bea Wellen was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de productie van de film: “Het komt niet vaak voor dat we mogen werken aan zo’n fantastische Nederlandse innovatie. Het is een erg dankbaar project geweest, waar we supertrots op zijn.”

Wil je ook een creatieve vertaalslag van jouw diensten?  Of wil je meer weten over dit project? 
Neem dan contact op met Bea Wellen

Team