Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
14 augustus 2023

‘Het aantal dieren reduceren is meer een politieke dan een effectieve maatregel’

Foto: Siese Veenstra voor het FD

Met micromanagement van stikstof, uitgerold in generieke regels voor boeren, behalen we voor geen enkel (natuur-)gebied een optimaal resultaat. Dat stelt onze co-creërende collega Martin Scholten in gesprek met het Financieel Dagblad. Want: “Er is geen een-op-een relatie tussen het aantal koeien en emissie”.

Als architect van de ‘Maatwerk met Meetwerk’-pilot in en rond Natura 2000-gebied Lieftinghsbroek in Groningen pleit Scholten er dan ook voor dat binnen de stikstofaanpak generiek denken plaats maakt voor gebiedsgericht denken: “We moeten onderscheid gaan maken tussen lokale werkelijkheden. Gebiedsidentiteit is de basis waarop we Nederland moeten door ontwikkelen. Zo kunnen we blijvend gezond perspectief creëren, mét landbouw.”

Er is namelijk niets beter voor de natuur, dan een boer met oog voor die natuur, aldus Scholten. En dat hoeft niet voor niks. “Als een agrariër bijdraagt aan landschaps- en natuurontwikkeling dan hoort daar een vergoeding tegenover te staan uit publieke middelen.”

Benieuwd naar het hele interview? Lees het op FD.nl.

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.