Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
17 december 2023 door Roger Engelberts

Tijd voor een pessimistische Kerst en een gezond optimistisch Nieuw Jaar

Niets heeft betekenis vanuit zichzelf. De context geeft de betekenis. Voorbeeldje: één haar in jouw wijnglas met Kerst is veel. Eén haar op je hoofd is weinig.

We leven in een nieuwe tijd. De roaring twenties in de complete chaos van de 21e eeuw. Niets is zeker of vast. Er is een nieuwe tijd aangebroken waarin hele volksstammen kiezen voor (extreem)rechts nationalisme. Nederlanders zijn er klaar mee. Zetten zichzelf op 1. Maar laten we als handelsland - één op de drie euro’s die we jaarlijks verdienen komt uit handel - niet onder onze Hollandse glazen kaasstolp kruipen en mikken op ikke ikke ikke en de rest kan stikke. Want in isolement komt niemand verder. It’s a sign of the times. Er zijn veel meer landen waar de tijdsgeest een ruk naar rechts maakt. En daarmee hou ik vanonder de Kerstboom in Ottersum mijn hart vast als we over een paar maanden naar de Europese stembus gaan.

Frustraties over bestaanszekerheid, welvaartsverdeling, huisvesting en daaraan gekoppeld immigratie sloegen een krater in de laagste delta van de wereld. De nationalistische PVV won het dit keer niet op het uitsluiten van de Islam of de kopvoddentax. De PVV won het dit keer op het thema waar het kabinet eerder over viel; migratie, en daarmee de koppeling naar een tekort aan woningen, en daarmee leefbaarheid en bestaanszekerheid. De zekerheid om te kunnen bestaan. Dat is van alle tijden. 2000 jaar geleden deden Jozef en Maria aan migratie. Konden geen woning vinden, sliepen in een stal. Herbergen hielden de deur op slot. Ter vergelijking: in de afgelopen 10 jaar deden 25% van alle cafés de deuren op slot. Over leefbaarheid gesproken. Van de 12.000 cafés in 2013 zijn er nog 9000 over in 2023.

Pessimisme mag er zijn deze Kerst, kijk naar de feiten na post-covid: volgens scheidend voorzitter Biesheuvel van Ondernemend Nederland leeft meer dan de helft van alle ondernemers onder het bestaansminimum. Met dank aan mevrouw Corona. Want ongekend – komt ie – meer dan de helft van alle Nederlanders tussen de 16-25 jaar heeft psychische klachten, aldus de GGD.

En tegelijk gloort er een optimistisch lichtje. De toekomst heeft haast. En dat is het probleem van de huidige tijd. Alles volgt zich in zo’n rap tempo op en alles gaat zo snel dat we vandaag al vergeten zijn wat er gisteren gebeurde. We hebben nog nooit in zo’n korte tijd zoveel nieuwe leiders zich op laten volgen, kijk naar de Eerste BBB Kamer in maart en de Tweede PVV kamer in december. Dik 60 nieuwe Kamerleden. De tijd is een sluipmoordenaar die altijd vooruit tikt en nooit achteromkijkt. De tijd fluistert in jouw oor, we moeten door! Die tijd is onbeperkt. De vraag is wat jíj er mee doet. Waar jij de tijd aan besteedt. Denk dan aan de medemens. Want de omgeving van de mens …. Is de medemens.

 

Ik pleit voor een gezond optimistisch nieuw jaar. Want is het nu echt allemaal zo kommer en kwel? Bij alle crises van deze eeuw, of je nu praat over de dotcombubbel 2000, kredietcrisis 2008, eurocrisis 2013 of coronacrisis 2020, of Oekraine-energiecrisis 2022 en Israël-Gaza crisis 2023… telkens staat het optimisme op. Zijn er veel redenen om pessimistisch te zijn? Zeker. Maar wil je een halfleeg of een halfvol glas bubbels met Nieuwjaar? Weet je wat het is? Pessimisme is besmettelijk. Optimisme is aanstekelijk. Laatst las ik een mooie: pessimisme heeft nog nooit iets anders opgeleverd dan…  pessimisme. Het is de wet van Murphy, ja de neerwaartse spiraal. 

Optimisme gééft ons energie. Optimisme geeft verbeeldingskracht, imagineering, en persistentie om ons te verbeteren. Wij mensen zijn van vlees en bloed. Warmbloedig nog wel. Met zintuigen, ogen, oren, een neus, een huid en… warmte! Onze staat is er niet één van louter letters en foto’s. Ook in 2024 kan iedereen kiezen voor een eigen attitude als ie uit bed stapt. Wij mensen, wij zijn kuddedieren. Kwetsbaar. En gevoelig voor eenzaamheid en onverschilligheid. Daarom; zet het lichtje aan in de duisternis, nodig mensen komende periode uit in jouw herberg. Imagine all the people.

En maak er een verschillig en gezond optimistisch bestaan van in 2024. Ik wens jullie namens het hele team Fijne Kerstdagen en een optimistische staat in 2024, voor jezelf en vooral voor je omgeving.

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

Ook interessant

FrieslandCampina

Complete communicatie over complexe materie

Cosun

Cosun brengt haar strategie tot leven met verhalen

Programmabureau KRW-DHZ

Actie in de Taxi!

Cosun

Planet Beet: een experience vol verwondering

Het Ministerie van LNV

De Groene Vonk - Transformatie van de landbouw naar een duurzamer systeem

idverde

Gedragen strategie mét handvatten voor implementatie

Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie

Verduurzaming van de agrofoodketen versnellen

Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit - regio Zuid

Een keynote over het unieke samenwerkings- en innovatieklimaat

Gemeente Land van Cuijk en Platform AgriFood Tech

Community ME-N-U

Greenport West-Holland

Community Indoor Farming Nederland