Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
26 april 2024 door Paul Houtepen

Vooroordeel opgeruimd: gezonder en duurzamer eten kan voor dezelfde prijs

In het debat over het veranderen van eetgewoonten wordt vaak als argument gebruikt, dat gezond eten nu te duur is voor veel mensen. Promovendus Reina Vellinga rekent daar in haar onderzoek mee af. Gezond & duurzaam eten kan zonder meer te gaan betalen én zonder je gewoonten radicaal te veranderen. Dit nieuws verdient meer aandacht, zonder een proefschrift van 288 bladzijden te moeten lezen!

Focus op impact

Bij Imagro houden we ons bezig met hoe we de transitie naar een gezonder en duurzamer voedsel systeem kunnen versnellen. Wat ons betreft ligt er al heel veel aandacht op aanbod daarvoor, maar vraagt deze versnelling een verscherping van aanpak op overheidsmaatregelen én gewoonteverandering bij consumenten. Dat kan en dat hebben we nodig.

Het vragen van radicale veranderingen aan consumenten (wordt veganist, stop met zuivel en vlees) wekt veel te veel polarisatie op en dient het doel niet. Prima voor de vooroplopers, maar laten we ons concentreren op het veranderen van de grote middengroep. Dat levert de grootste maatschappelijke impact.

Kleine stappen, grote voetafdruk

Beleid en wetenschap zijn niet altijd elkaars vrienden. Vaak is het verwijt, dat de wetenschap pas met oplossingen komt lang nadat het beleid gemaakt moest worden. Dan raad ik elke foodbeleidsmaker aan het proefschrift van Vellinga te lezen. Zij toont, zonder het al te ingewikkeld te maken, aan dat mensen in elke sociale klasse door kleine veranderingen een grote verandering op de gezondheid en duurzaamheid van hun dieet kunnen realiseren.

Door kleine verschuivingen in samenstelling van het voedingspatroon per individu kan 19-24% vermindering van broeikasgassen gerealiseerd worden, en ruim 50% beter voldaan worden aan de voedingsrichtlijnen. Bij kleine veranderingen hebben we het over wat minder geraffineerde broodproducten en graan, 10% minder zuivel, 20% minder vlees en wat meer brood, fruit, groente, noten en vis.

Geen hogere kosten

Het grootste cadeau uit dit proefschrift is dat Vellinga aantoont dat die som van kleine wijzigingen budgetneutraal kan of zelfs tot kleine besparing op je fooduitgaven leidt.
Overigens toont ze ook aan, dat de prijsverhoging van vlees tot verlaging van de consumptiehoeveelheid leidt en dat hier dus een kans voor overheidsregulering ligt.

Lekker én makkelijk: het kan

Wij zijn van de communicatie en activatie. Vanuit dat oogpunt kunnen we aan de slag om consumenten te bewegen tot kleine aanpassingen in hun voedingspatroon. We moeten als fabrikanten, retailers en receptenmakers gewoon assortimenten en maaltijden maken met wat minder vlees en zuivel én wat meer groenten. Drie dagen AVG met kwalitatief vlees, de vierde salade met noten, de vijfde wok met vis, de zesde poké bowl en de 7e naar keuze.  Goed kan lekker en makkelijk!

Benieuwd naar onze kijk op de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem, en wat we hierin voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op met Paul 

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

Ook interessant

Burgerparticipatie-traject

Een blue zone aan de oevers van de Maas in Afferden en Vierlingsbeek

Het participatieplan Regionaal Landschap De Maasduinen

Een verantwoordelijke samenleving plant bomen, waarvan ze zelf niet meer in de schaduw zal zitten.

I-Grow Paviljoen

Zo laten we zien dat Nederland leidend is in high-tech tuinbouw

GreenV

Building Thriving Businesses

Eikpunt Limburg

Verbindende eikpunten: recreatie en toerisme in Noord-Limburg

FrieslandCampina

Complete communicatie over complexe materie

Cosun

Cosun brengt haar strategie tot leven met verhalen

Programmabureau KRW-DHZ

Actie in de Taxi!

Cosun

Planet Beet: een experience vol verwondering

Het Ministerie van LNV

De Groene Vonk - Transformatie van de landbouw naar een duurzamer systeem