Meer items laden
 Je hebt het einde bereikt, probeer je zoekterm te verfijnen als je niet het gewenste resultaat hebt gevonden.
 Sorry, er zijn geen resultaten gevonden op deze zoekterm
Logo Imagro 30 jaar Imagro logo
Zoeken
10 april 2024 door Roger Engelberts

Wexit in het Wilde Westland

Het Westland is traditioneel kwadratisch supersterk in z’n ondernemerschap x tuinbouw. Ondernemerschap ontstaat als talent een kans ontmoet. Het gaat vaak over nieuwe verbindingen. Dat is één van de zes sporen om in een blauwe oceaan - een concurrentievrije markt - te komen. Hetzelfde Westland isoleert zich nu op een eiland.  

Dat Nederland vastloopt in chaos en wantrouwen is bekend. Er gaat een implosie plaatsvinden in het systeem. Het Grote Afhaken is al lang begonnen. Dat leidt, als de crisis diep genoeg is, uiteindelijk weer tot oogluikende vernieuwing. Maar zover is het nog niet. Door de bank (!) genomen haken Nederlanders af, lezen geen krant meer, kijken geen actualiteiten en stemmen massaal Wild(ers). Steken een grote dikke middelvinger naar het systeem.

Westland voor de Westlanders

Terug naar het Wilde Westland. Wat is er aan de hand? De fractievoorzitter van Gemeentebelang Westland past ervoor – na de aanname van de spreidingswet – om grond beschikbaar te stellen voor een asielzoekerscentrum. En passant pleit een groeiende groep Westlanders voor een Wexit. Zij kunnen het zonder de rest van Nederland. Op naar een Vrij Onafhankelijk Westland! Op de Facebookpagina ‘Verzet Westland’, goed voor bijna 40.000 leden, wordt er openlijk voor gepleit.

Westlanders zijn nuchtere hardwerkende mensen, hart op de tong en krijgen liever ‘niets van bovenaf opgelegd’. Hebben een eigen mooie cultuur waar ze trots op zijn. Westland voor de Westlanders. Compleet met eigen vlag, eigen scholen, eigen energievoorziening, eigen groenten en fruit, eigen munt (de Watermunt, ‘dat zijn biljetten die binden’, daarop staan oude tekeningen; Wostalgie) en een eigen Piet.

Wij vs. Zij

Hyperidentificatie, als reactie op individualisme. Herwaardering van het lokale, compleet met dialect. Cultureel antropoloog Danielle Braun noemt het een hang naar onafhankelijkheid die past in de maatschappelijk trend van ‘eigen gemeenschap eerst’. ,,We willen heel graag bij een groep horen die zijn identiteit uitvergroot, à la Extinction Rebellion, de boeren, de Amsterdammers’’, aldus Braun.

Klaas Knot, de hoogste baas van de Nederlandse Bank zei onlangs dat we onze kostprijssectoren inclusief de tuinbouw maar het land uit moeten zetten. In wat voor een tijdsgewricht leven we?

Platformtoekomst

De Westlanders en Klaas Knot maken beide een kardinale denkfout. In isolement komt niemand verder. De tuinbouw is afhankelijk van veel externe zaken, zoals energie, arbeidsmigranten, en bovenal (inter)nationale afzet. En lieve mensen, een land zonder maakindustrie, zonder primaire tuinbouw heeft in de rest van de keten geen innovatiepotentieel. Het Westland vergeet z’n licence to produce in een tijd dat ondernemerschap niet meer vergund maar gegund wordt.

De tuinbouw komt alleen verder als we nieuwe brughoofden blijven slaan. Immers de toekomst van de tuinbouw is in mijn ogen een platformtoekomst. Que? De tuinbouw als basisinkomen met groente, fruit, bloemen en planten en als enabler voor zeer innovatieve nieuwe sectoren. Denk klimaat, licht, water, energie en gezonde voeding. Denk robotisering, AI, digitalisering, technologisering. En ultiem; gezondheid en geluk. Nee, door juist meer inclusief en circulair te denken kunnen we een nieuwe slinger geven aan ons historische fundament tuinbouw.

Deel dit artikel

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

Ook interessant

Programmabureau KRW-DHZ

Actie in de Taxi!

Planet Beet: een experience vol verwondering

Het Ministerie van LNV

De Groene Vonk - Transformatie van de landbouw naar een duurzamer systeem

idverde

Gedragen strategie mét handvatten voor implementatie

Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie

Verduurzaming van de agrofoodketen versnellen

Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit - regio Zuid

Een keynote over het unieke samenwerkings- en innovatieklimaat

Gemeente Land van Cuijk en Platform AgriFood Tech

Community ME-N-U

Greenport West-Holland

Community Indoor Farming Nederland

Dutch Dairy Challenge

Samen werken aan verduurzaming van de melkveesector

FrieslandCampina Jongeren

Met elkaar, gezellig en op eigen-wijze vooruit!