door Roger Engelberts

APK veestallen? Say what?

Berichtje in de krant vanmorgen. Net als auto’s moeten Brabantse veestallen voortaan apk gekeurd worden. De provincie hoopt dat de veehouderij zich dan sneller aanpast aan milieu eisen.

Annemarie Spierings, gedeputeerde van landbouw heeft dat voorgesteld als 1 van de 10 extra regels. Vorig jaar kwam zij al met een zware ingreep door onder andere de eisen van 2028 naar 2022 te trekken en daarmee de Brabantse boeren extra kostprijsverhogende maatregelen op te leggen waardoor de concurrentiepositie eenzijdig verslechterd.

Maar, Annemarie, regels leiden tot meer regels, ze maken de boeren brodeloos en tandeloos. Leiden tot meer bureaucratie en dat leidt opnieuw tot meer schaalvergroting, immers, de kleinste gezinsbedrijven houden het zo niet vol.  De ene helft van Brabant controleert of coacht straks de andere helft van Brabant. Wat kost dat niet?

Mijn appel: laat het via de markt lopen: laat retail (waar blijf je Jumbo?) en andere afnemers belonen dat boeren het anders en beter doen, inspireren en creëren in plaats van beboeten, beheren en controleren.

Twijfelen we daarover? Bespreek het eens met de kinderen: ,,Je krijgt een snoepje als je de afwas doet.’’ Versus: ‘’Ik controleer of je de borden vuil maakt, dat mag niet langer.’’Roger Engelberts schrijft regelmatig korte columns over opvallende ontwikkelingen voor het programma Brabants Bont van Omroep Brabant.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.