door Roger Engelberts

Coöperabapapa

Wij geloven niet dat (HAS-)jongeren veel met coöperaties bezig zijn. Wij geloven wel dat de huidige “I want it all”-generatie bezig is met deze samenwerkingsvorm. Groepjes gelijkgestemden -  bijvoorbeeld de creatieve klasse die vaak het zout in de coöperatieve pap vormt - klonteren samen en delen. Als ze meer delen krijgen ze ook meer terug en worden ze automatisch beter. Zij werken vanuit de Rijnlandse 3V’s: Vakmanschap, Verbinding en Vertrouwen ipv de Angelsaksische en topdown gedreven 3C’s: Command, Control en Censuur. Voor hen is delen het nieuwe gebruik. Zij believen geen statuten, werken in synergie met elkaar voor elkaar. Welbegrepen Eigen Belang (WEB) anno 2014. 100 jaar na de eerste coops die samen een vuist maakten tegen uitpersing, is het nu veel meer samen inpersen.

Coöperaties worden echter meer en meer aandeelhoudersgedreven. En u weet: shareholdervalue is value for holders who don’t want to share. Vandaar ons warme pleidooi voor het niet langer institutionaliseren van de coöperatie als organisatievorm. Coöperatie is geen organisatie of doel maar een middel: een organisering. Pantarei, laat het stromen. Wij geloven erin dat succesvolle coöperaties barbapappa-achtige coöperaties zijn. Iedere coöperatie heeft daarbij zijn eigen fase, levensduur, snelheid en morfologie. Geen coöperatie vanwege de vorm of de marketing, maar vanwege de succesfactor. Immers sinds 1896 is de coöperatie de meest succesvolle SOCIAAL economische samenwerkingsvorm. Dat sociale zijn we echter vergeten. We zijn doorgeschoten naar beheren en controleren, in plaats van inspireren en realiseren. En dat brengt ons weer bij de kracht van de wendbare barbapapa-coops: klein is het nieuwe groot en gebruik is het nieuwe bezit. Coöperaties en jongeren hebben de toekomst. De afgelopen drie jaar zijn er meer (burger)coops opgericht dan de 100 jaar daarvoor! Zoals de godfather van coöperatie, Herman Wijffels zei: “Elke generatie verdient en krijgt zijn eigen coöperatie.”

Pierre van Hedel en Roger Engelberts
Lectoren Co-operatie & Co-creatie HAS Hogeschool
Deze lectorraad is ook een coöperatie i.o.

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.