door Roger Engelberts

Het jaar 2119, Sustainable Urban Delta (V)

Roger Engelberts - Een blik in de toekomst met biocascadering als wenkend perspectief. Begin 2019. En nu hup een sprong naar 2119. Een sprong 100 jaar verder: het is nu 2119. We hebben een wereldwijd bekende Good practice rondom circulaire economie. Dat fundament noemen we nu biocascadering. Bio-wat?

Ik leg het uit. Een blik op ons leven, wonen, werken en recreëren. We hebben een omslag gemaakt van denken in grenzen naar denken in verbindingen. Voorbeelden? Vlees eten we mondjesmaat, goed klaargemaakt, één keer per maand, dat is een feestje. Het woord keuken is uit ons vocabulaire. Wel nuttigen we gezonde voeding en nutritie van dichtbij. Eten geënt op mijn DNA, personalised food. Met name plantaardige eiwitten met voor mij de juiste aminozuursamenstelling, vezels en mineralen. Eten doen we op social hotspots waar we elkaar ontmoeten. Thought for Food. We leven nu in een sustainable urban delta, Europa’s eerste stadsstaat Nederland.

De 21e eeuw vormde de eeuw van de consument en de stad. En alles wat niet authentiek is, transparant is of geen waarde toevoegt, is verdwenen. We leven nu in een circulaire economie waarbij we in verticale, horizontale en diagonale ketens niet meer uitgaan van wantrouwen of controle: Vinken. Nee, de echt dienstverlenende overheid gaat uit van vertrouwen, creativiteit en enthousiasme: Vonken.

Afval of reststoffen hebben we niet meer. We zijn niet meer aan het downcyclen maar sec alleen nog aan het recyclen en upcyclen. CO2 neutraal, in alles meer dan zelfvoorzienend. Waste is Taste geworden. Waarde, Waardering, Opwaarderen. Dat is wat upcyclen doet. Geld stroomt naar waarde.

De SUD richt de welvaarts en welzijnsstaat in op het toevoegen van waarde. Dat noemen we biocascadering. Dat wil zeggen: je trekt eerst de meeste toegevoegde waarde (lees ook marge) uit de hoogste F uit de waardeketen. Stel je teelt maïs als praktisch voorbeeld. Haal dan eerst de inhoudsstoffen met de hoogste toegevoegde waarde voor Farma er uit, wat overblijft, daar maak je Food van (popcorn), daarna Feed (diervoeding) daarna Fibres (vezels uit de maïsstengel), daarna pas Fuel (energie, vergisting). Als je start bij de hoogste toegevoegde waarde, Farma, dan kun je cascaderen naar steeds lagere toegevoegde waarde (en steeds groter volume!): Farma - Food – Feed – Fibres - Fuel.

Rudy Rabbinge (W-UR) doceerde in Wageningen zelfs over de 12 F'jes: Farma (Fragrances, Flavours, Flowers, gegroepeerd onder de groep Health), Food (Fruits, Fresh Vegetables, Food crops, Fodder, onder de groep Nutrition) en Feed / Fibres (Functional molecules, Fermentation products, Fibers, onder de groep Chemicals en Materials), en tot slot Fuel (onder de groep Energy). Alleen zo heb je optimale grondstofbenutting. Voor de eerste groep (Farma) heb je slechts een paar vierkante meter nodig. Voor de laatste groep vele hectares.

Het is simpel: met biocascadering haal je meer toegevoegde waarde van minder vierkante meters. Ga eens tikkertje spelen met de F'jes, zo krijgen we net als Verstappen weer een internationale podiumplaats in de F1: ontkurk en spuit de champagne in de Formule 1 van de Nederlandse humane eiwitketen als gids en als voorbeeld voor de wereld!

Lees ook de vorige blogs uit deze serie rondom de Sustainable Urban Delta:De pincode van de wereld verandert... (I)
Focus op een GIDS land voor de Sustainable Urban Delta​ (II)

> Sustainable Urban Delta (III)
> De upcycle farm als exportproduct (IV)

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.