door Roger Engelberts

HIGH FIVE AgroFood Land van Cuijk

Het belang van Agrifood in de vijf gemeenten in het Land van Cuijk; Boxmeer, Sint Anthonis, Cuijk, Mill en Grave, tijdens de Brabantse Burgemeestersdag. Het bijzondere historische verhaal achter AgriFood Land van Cuijk begint op het klapzand. De ideale voedingsbodem om een wereldwijde innovatie op te zetten in dierlijke proteïneverwaarding. Hier begint ook het verhaal van Wimke de Körver. Held en zakenman. Hij wist WAAROM hij zaken ondernam: op zoek naar prosperity, welvaart en welzijn. Hij keek verder en durfde anders te kijken. “Het geld ligt op straat. Pak de paardenpoep op, pak het in en verkoop het als tuinmest.’’ Visie met resultaat Onder meer Nutreco en Intervet behoren tot het nalatenschap van Wimke. Vergelijkbaar ondernemerschap zien we van Simon Homburg de man van de slachterijen; Friki en Hencu. Dankzij de slachterijen komt ook Stork, de machinebouwer, deze kant uit. Dit parelsnoer van bedrijven gaf de regio een enorme impuls. Ga je van verleden naar heden, dan zie je het weer ontstaan: Proteine Valley. Een innovatie met perspectief want de groeiende wereldbevolking gaat alleen maar meer eiwitten eten. Land van Cuijk, Proteine Valley, kan daar van meeprofiteren. Als proeftuin en als springplank. Als toepassers van kennis. 

De high five
Duim - top
De uitgangspositie is TOP in het land van Cuijk.

  • Agrifood is de motor van de lokale economie.
  • Alle ketenspelers van grond tot mond en van stal tot schap zijn aanwezig; 1.500 bedrijven met meer dan 11.000 banen.
  • The Big Five: Nutreco, Hendrix Genetics, MSD Intervet, Marel Stork, Teeuwissen Group; meer 10.000.000.000 euro omzet en meer dan 10.000 banen.
  • Land van Cuijk in Noordoost-Brabant is de Topregio van de wereld: maar liefst 20% van de 130 miljard euro toegevoegde waarde vanuit AgroFood komt uit Noordoost-Brabant!

Wijsvinger - richting
De wereld: 1,2 miljard mensen met obesitas tegenover ruim 1 miljard mensen die dagelijks met honger naar bed gaan. Dit vraagt innovatie. Omdenken. De agrifoodketen speelt een doorslaggevende rol. Denk aan gezonde voeding (gezonde mensen - gezonde dieren), duurzame energievoorziening, transparante ketens, excellente gezondheidszorg. Gouden kansen voor het Land van Cuijk en AgriFood Capital.

De infrastructuur en de context is er. Nu is het zaak talenten en kansen samen te brengen. Op weg naar een Verschillige Volhoudbare Volwaardige veehouderij. Ketenkanteling is het middel. Naar horizontale ketens, startend met de consument. Nieuwe cross-overs en een visie hoe we om moeten gaan met eiwitten. We moeten nu miljoenen investeren in reststroomverwaarding. Waarde toevoegen. Land van Cuijk geeft het voorbeeld:

  • In Haps komt als alle geesten gerijpt zijn een Byblos-campus van ettelijke miljoenen om te werken aan reststroomverwaarding en toegevoegde waarde via proteïneverwaarding
  • In Boxmeer heeft Marel Stork een Open Innovatiecentrum opgericht.

Ontkokering en nieuwe crossovers zijn keihard nodig om tot vernieuwing te komen. Boeren moeten veel meer omgevingsgericht ondernemen en empathie tonen. 

Middelvinger – waar we van af willen
Voeding kan niet efficiënter goedkoper en sneller. We gaan een doodlopende weg in van schaalgrootte en kostprijsverlaging. Als ondernemer spreekt mij opbrengstverhoging veel meer aan. Lever je grondstoffen of energie voor een vitaler leven?

We moeten van operational excellence naar productinnovatie. Anders denken. De boer is een voedselproducent. Denk in consumptie in plaats van productie, kijk over het erf naar de omgeving. Ga de dialoog aan. Werk samen aan oplossingen. Investeer in de jeugd. Het kost geld, maar niet investeren kost kapitalen. Gebruik gezond verstand, maar Land van Cuijk stap af van het Calimero-gedrag.

De ringvinger – waar we trouw aan zijn
Trouw aan onze roots. Aan ons DNA, aan agrifood. Authentiek. Ondernemerslust in combinatie met arbeidsethos. Trouw aan Wimke de Körver. 100 jaar na dato moeten we de Wimke de Körver truc herhalen. We moeten ‘DOEN’ met gezond verstand. Kansen zien en benutten. Groei realiseren in de eigen regio. Niet voor niets hebben groei en regio dezelfde letters. Groei realiseer je door te focussen op regionale nieuwe verbindingen en crossovers tussen de VIJF O’s.  

De pink – de kleine dingen die ik wil noemen
Familiebedrijven zijn de hoeksteen van de regionale en lokale economie. Hier draait het om vakmanschap, verbinding en vertrouwen. Nog meer dan de Big Five vormen de familiebedrijven het fundament onder de vooruitgang.

Het familiebedrijf is de aanjager van de groei in de regio. Groei realiseer je door te zoeken naar antwoorden op maatschappelijke vragen over food, health en farma. De antwoorden zijn goud waard voor een duurzame maatschappij en voor de werkgelegenheid. We zoeken nieuwe helden. Nieuwe Wimke de Körvers, uit de regio en vanuit de HAS hogeschool Topklasse.

We leven in een verandering van tijd. Stimuleer en investeer in nieuwe lokale helden als ondernemers. Ontwikkel kracht. Ik geloof in AgriFood Land van Cuijk. Ik geloof dat wij in 2020 de Smartest & Healthiest Agrifood Region of the World zijn.

Doe als Wimke de Körver. Niet lullen maar poetsen. Het gaat hier om toegepaste kennis. Doen is het nieuwe denken voor Land van Cuijk. Daarom een appel aan u, 58 burgemeesters: biedt ons ruimte, geef ons loopvermogen!

Samenvatting van de Speech van Roger Engelberts bij de Brabantse Burgemeestersdag op 26 september 2014. In opdracht van de 5 gemeenten in het Land van Cuijk en in het bijzijn van 58 burgemeesters en hun partners en de Commissaris van de Koning bij het Roozenhuijs in Haps. 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.