door Judith van Heck

IMAGRO goes CHINA

Judith van Heck is namens Imagro mee op de handelsmissie naar China. Hierbij het eerste verslag van haar ‘avonturen’ in China. Wat een indrukwekkende eerste dag in Beijing. Direct na aankomst zijn we naar een expositieruimte genaamd The Nurturing House gegaan in een hutong. Dit is een typisch Chinese wijk waar op maandag het Koninklijk paar onze concept strategie rondom Green Dragon Lake in ontvangst neemt. Normaal krioelt het in de hutong van de elektrische brommertjes en spelende kinderen. 

Vandaag maakt de wijk zich echter op voor hoog bezoek. Stoepjes vegen, de was naar binnen,straatjes schoonspuiten, dat soort werk. Terwijl we er rondlopen wordt de groene aankleding voor morgen uitgedeeld. Zoveel kerststerren en begonia’s hebben de bewoners nog nooit voor hun deur gehad. In The Nurturing House nemen we samen met Corpus – het project dat als eerste gerealiseerd gaat worden in het stadsdeel - en onze opdrachtgever China Development Oriënt de presentatie voor morgen door. (Heel bijzonder om de volgende ochtend te ervaren dat onze Chinese opdrachtgever besloten heeft om afgelopen nacht de ruimte weer anders in te delen. Nog aparter dat niemand er van op kijkt. Zo gaat het nu eenmaal. Een zin die ik nog veel zal horen.) 

Maar goed. Snel terug naar het hotel. Nou ja snel. Het is zondag en dan valt het mee op de wegen van Beijing maar dan nog… Op het plein van de Hemelse Vrede wappert de Nederlandse vlag naast die van China. De Chinezen zijn voelbaar trots op het koninklijk bezoek.

In het hotel maken de missiedeelnemers zich op voor een groepsfoto met het koninklijk paar. Ruim twee honderd mensen wurmen zich in positie. Zodra koning Willem-Alexander en koningin Maxima de ruimte betreden gaat het heel rap en worden we bijna blind geflitst. De koning wenst iedereen nog heel veel succes tijdens de missie en weg zijn ze weer. Op naar hun volgende programma.

Voor ons staat er een receptie en groot diner op het programma. Met speeches van de Nederlandse ambassadeur in China en minister Koenders. 

Tijdens het diner worden ook de eerste MoU getekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven. Een ceremonie die als rode draad door de hele missie plaatsvindt. Mijn tafelgenoten spelen stuk voor stuk een rol in de sustainable urban delta’s wat zoveel betekent als het leefbaar maken en houden van grote steden. Een gigantische uitdaging in China waar steden in rap tempo groeien én er heel veel grote steden bij gaan komen. Met allemaal  uitdagingen in leefbaarheid, mobiliteit, energie, water en voedselveiligheid. Het kleine Nederland zien de Chinezen voor het gemak als een grote stad en daarmee als voorbeeld van een sustainable urban delta. Zo bevestigt ook minister Koenders in zijn speech. Het project van Green Dragon Lake is dan ook één van de voorbeelden. Een geïntegreerde visie op de ontwikkeling van een duurzaam stadsdeel ten westen van Beijing die tot stand is gekomen door KuiperCompagnons, Priva en Imagro in samenwerking met de topsectoren en drie universiteiten.

Een hele lange én indrukwekkende dag. Tijd om af te sluiten. 

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.