door Jeroen Caspers

Mogelijk verbod op Google Analytics – wat nu?

Google Analytics is het meest gebruikte programma voor het opbouwen van statistieken omtrent je website, intranet of app. Hiermee is onder andere zichtbaar hoeveel bezoekers er op de website komen, vanuit welke locatie en via welk kanaal ze op de website komen en welke pagina’s het meest bezocht worden. 

Data beheer in strijd met AVG

Bij het verzamelen van deze statistieken worden persoonsgegevens zoals gebruikersidentificatie, IP adressen en browsergegevens opgeslagen. Deze gegevens worden door Google buiten de Europese Unie opgeslagen. Op 15 januari 2022 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bekendgemaakt dat Google Analytics de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) mogelijk overtreedt.

De Nederlandse toezichthouder onderzoekt momenteel 2 klachten over het gebruik van Google Analytics in Nederland. Op 13 januari deed de Oostenrijkse privacy toezichthouder DSB al uitspraak in een vergelijkbare casus. Het mogelijke verbod op Google Analytics heeft te maken met twee aspecten:

  1. Als ‘provider of electronic communication services’ valt Google onder de Amerikaanse wetgeving. Dit geeft de Amerikaanse Inlichtingendienst de mogelijkheid Google te verplichten hen toegang tot hun data te verschaffen. Dit is een element wat in strijd is met de AVG/GPDR.
     
  2. De maatregelen die Google heeft genomen in aanvulling op de contractuele bepalingen als opgesteld door de EU sluiten de mogelijkheid van toegang tot data en monitoring door de Amerikaanse inlichtingendiensten niet uit.

 

Hoe gaat Imagro hiermee om? 

Ook wij maken binnen onze websites gebruik van Google Analytics. Daarom houden we deze ontwikkeling nauw in de gaten. We hebben al ervaring met andere statistiekprogramma’s waardoor wij, indien nodig, een snelle overstap kunnen realiseren.
 

Wat betekent dit nu voor mijn website?

Onze verwachting is dat Google de nodige maatregelen zal treffen. Of dit op tijd is voor de juridische uitspraak (datum nog niet bekend) zal moeten blijken. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en houden je op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven zodra er meer bekend is of al ervaring opdoen met een andere tool? 

* verplichte velden

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.