door Roger Engelberts

‘Pocho’ staat nu al als een berg

De strijd tegen kanker heeft een nieuwe bondgenoot gekregen: afgelopen zaterdag werd namelijk de eerste editie van de ‘POCHO’ verreden, de Costaricaanse versie van de Alpe d’HuZes. De vuurdoop leverde direct al meer dan een ton op voor de kankerbestrijding in Costa Rica.

Pocho staat voor 8 keer (ocho) de vulkaan Poás te lijf, op de fiets of te voet. Negen van de 88 deelnemers mogen zich nu officieel ‘Pochisto’ noemen. Het record waarmee de meest imposante vulkaan van Costa Rica werd bedwongen, werd gevestigd in een tijd van 5 uur en 28 minuten. Maar dat terzijde. Want het gaat met name om de opbrengst voor kankerbestrijding die het evenement oplevert. En daar mag zeker niet over worden gemopperd, vindt ook Imagro-directeur Roger Engelberts, een van de deelnemers aan de eerste Pocho. “Het bedrag dat we in ons eerste jaar bij elkaar hebben gefietst bedraagt ruim $ 50.000. Opgeteld bij het bedrag van $ 50.000 dat we ‘in onze schoot kregen geworpen’ door een samenwerking aan te gaan met de lokale organisatie FundaCancer, betekent dat we de ton inmiddels al zijn gepasseerd. Als we in dit tempo doorgaan, kunnen we volgend  jaar misschien ons eerste doel al realiseren: de bouw van een herberg in Costa Rica  voor kankerpatiënten.”

Kapot van de Pocho
Gevraagd naar zijn bevindingen over de eerste Pocho, zegt Engelberts: “Ik ben letterlijk en figuurlijk kapot. Wat een sfeer, wat een flow en good feeling. Met 45 Nederlanders, onder wie de oprichters van de Alpe d ‘Huzes, en 43 Costaricanen hebben we de bult bedwongen. Ook de Nederlandse ambassadeur in Costa Rica was erbij, alsmede veel pers en officials. Natuurlijk komen we ook hier in Costa Rica een enorme berg van emoties tegen rondom de vreselijke ziekte kanker. Twintig procent van de patiënten sterft, omdat men het logistiek niet op orde heeft. Of omdat er te weinig geld is om in San José chemo te krijgen. Vandaar dat de funding hier gericht is op het bouwen van een herberg voor kankerpatiënten. Ik wil nog zeggen dat de eerste Pocho wat mij betreft een daverend succes was dankzij het initiatief van buurtgenoot Edward Troost en de trekkracht van ‘tuinbouwvriend’ Edwin Smit en vele anderen. Laat de volgende Pocho maar komen!”

Bekijk hier de ruwe versie van de officiële Pocho video.

Download hier de officiele ‘Pocho song’, gecomponeerd en uitgevoerd door 4-voudig Grammy winnaar ‘Son de Tikizia’ (van Walter Flores).

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.