door Elvi van Wijk

Rianne van Zeeland: "Je hebt zelf het stuur in handen"

Volgens boerendochters Rianne en Marlies van Zeeland is de vrouw de spil van het agrarisch bedrijf. “Als zij beseft dat ze het stuur in handen kan nemen en de beweging maakt van geleefd worden, naar sturing geven, dan is het een kleine stap naar toekomstdoelen neerzetten en in gesprek gaan met partijen die kunnen helpen om die doelen te realiseren. Maar dan moet ze eerst weten wat ze wil!”  Om precies die vraag draait het event BeLeef2020, een initiatief van Food Up Brabant en Mevrouw de Boer.

Het door Rianne en Marlies opgerichte Mevrouw de Boer coacht en traint agrarische vrouwen. BeLeef2020 is een event bedoeld voor agri-vrouwen; vrouwen die nu of in de toekomst op een agrarische onderneming wonen. Ze kunnen bedrijfsopvolgsters zijn, partners van een bedrijfsopvolger of agrarisch ondernemer, boerinnen of moeders die full time thuis zijn bij de kids. We spreken met Rianne (foto: links).

Stuur in handen

BeLeef2020 is een online traject van vijf weken en duurt van 3 november tot en met 8 december 2020. Rianne: “Het traject is vanwege de corona-crisis geheel online, maar toch zorgen we voor offline verbinding onderling.”

In dit traject kijken agri-vrouwen waar ze nu staan, besluiten ze waar ze heen willen en beleven ze hoe ze stap voor stap dichterbij hun doelen kunnen komen. “Daarnaast vertellen krachtige agri-vrouwen hoe zij het stuur in handen hebben genomen en wat dat hen heeft opgeleverd.”

Live sessies

Als start- en eindpunt verzorgt Mevrouw de Boer op 3 november én 8 december een live sessie. Verder zijn er (snack)momenten van BeLeef- partners in de vorm van interessante video’s, teksten en sprekers. Bovendien ontvangt iedereen de enige échte BeLeef Starterskit bestaande uit goodies en het BeLeef2020 werkboek. Rianne: “We zijn er vooral voor vrouwen in de veehouderij omdat de recente ontwikkelingen op hen de meeste impact hebben. Maar alle agri-vrouwen zijn welkom en dat geldt ook voor vrouwen buiten Noord-Brabant. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”

Nieuw voedselsysteem

We zijn in 2019 samen met FoodUp! gestart met BeLeef: “Wereldwijd verandert de consumentenvraag doordat de consument steeds meer vraagtekens plaatst bij het huidige voedselsysteem. We zijn terechtgekomen in een zoektocht naar een heel nieuw voedselsysteem. Er zijn andere kaders nodig. De grootste klappen in het nieuwe systeem vallen in de veehouderij. Vanwege nieuwe regelgeving moeten agrarische ondernemers op korte termijn veranderingen doorvoeren op hun bedrijf. We zijn op het punt beland dat je niet meer kunt blijven doen wat je altijd deed.”

Zorgen om de toekomst

Rianne: “Agri-vrouwen kunnen hierdoor het gevoel hebben dat ’t hen en hun partner allemaal overkomt. Wat we horen is dat ze zich zorgen maken en dat ze zich afvragen: ‘Als we aan deze regels hebben voldaan, wat volgt dan weer daarna?' Het leidt tot frustratie, stress en onmacht. En dat snappen we ook. Maar als je helder hebt wat belangrijk voor je is en waar je invloed op hebt, dat wordt het een stuk eenvoudiger om keuzes te maken en in actie te komen. En dat gunnen we iedereen!“

Vragen

“Tijdens BeLeef2020 helpen we om vragen te beantwoorden als: Waarom doe ik wat ik doe? Wat zijn mijn doelen en die van ons als stel? Waar hebben we wél invloed op? Wat is wél mogelijk? We moedigen vrouwen hierbij aan om vrij te denken, zonder ervan uit te gaan dat zij per sé de oplossing zijn of dat ze het alleen moeten doen.”


Wil jij ook opscheppen wat jou energie geeft?

Zie de wereld als een lopend buffet en schep op wat energie geeft. Want jij bent degene die invloed heeft wat er op jouw bord komt. En dat kun je zelf opscheppen of laten liggen. Is er een bepaald probleem? Hoort dat op jouw bord? Ja? Dan los je het op! Nee: dan leg je het op het juiste bord, van de persoon die er wél verantwoordelijk voor is.

Na BeLeef2020 ben je geraakt en bewust, voel je je kracht en weet je wat de volgende stap is om jezelf, je gezin en je bedrijf in beweging te krijgen. Meer weten of meteen een ticket kopen?

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.