door Roger Engelberts

Volwaardig, volhoudbaar, verschillig!

Op maandagavond 17 maart verzamelen zich ruim 100 varkenshouders in Natuurpoort Nederheide, Milheeze, hartje Peel. Dit is al een nieuwe cross-over. ABAB Accountants en Advies heeft de boeren genodigd voor een prikkelende avond ‘Varkenshouderij in beweging voor een gezonde toekomst’. Na een korte introductie door organisator Mark Bankers van de ABAB, krijg ik als anchorman het woord. Mijn missie van de avond: de boeren een spiegel voorhouden, hen inspireren en laten zien dat het anders kan – en voor een deel - ook anders moet.

Maak het verschil!
De boeren in de zaal neem ik mee op een tocht langs ideeën, woordvondsten en video’s en harde cijfers. Keiharde cijfers.  Van Einstein, naar een jongetje in India, de Minitree en varkens op een glijbaan. Inspireren, motiveren en prikkelen. Met een duidelijk doel: iedereen in de zaal overtuigen van de bittere noodzaak om op zoek te gaan naar een verschil. Hét verschil. Feiten als de Varkenshoudgreep, Voedseltrechter, Urbanisatie, Stijgende wereldbevolking dienen als voedingsbodem vol ideeën voor de ondernemers in de zaal. “Jullie moeten en kunnen het verschil maken! Door strategische keuzes te maken: kwaliteit in mainstream of smallstream, kwaliteitsbulk, exclusieve concepten of niches, door concepten te ontwikkelen en door onderscheidend te zijn op smaak, beleving, dierwelzijn en duurzaamheid. Welke route de ondernemer kiest naar de toekomst is persoonlijk. Er is geen goede en geen foute route, alleen moet er wel gekozen worden. Volg je hart, niet je hoofd en pak het in je handen, maak gebruik van je omgeving en sla de slag naar de markt.”

De kracht van het verhaal
Op het podium laat ik me vergezellen door gasten die hun persoonlijke verhaal vertellen. Slager Bert Schreibelt verwerkt en vermarkt de varkens van zijn broer rechtstreeks aan consumenten. Een vakman met klantinzicht die kiest voor kwaliteit en zijn verhaal deelt met zijn klanten. Hij laat zien dat verschil maken rendeert. Een varken levert bij hem 800 tot 1.000 euro op; vier  keer zo veel als het bedrag dat de gemiddelde boer krijgt.

Prikkelen, schuren en op de stoelen
“Het roer zal om moeten”, zegt manager Twan de Bie van ABAB. “In onze advisering zullen we uw persoonlijkheid meer als uitgangspunt nemen. Creativiteit, open staan voor de omgeving, sociale vaardigheden worden belangrijker dan prestatiegerichtheid.” Han Fleuren, eigenaar van Fleuren Fruit, één van de grootste producenten van fruitbomen in Europa, prikkelt en schuurt. “Een kwart van u zou een multinational kunnen leiden, een kwart zou prima voor de klas kunnen staan, een kwart zou beter een kinderboerderij kunnen runnen en een kwart zit waarschijnlijk op zijn plek in de varkenshouderij." Een bevlogen ondernemer die vertelt over de Minitree. Een bijzonder (relatie)geschenk, per toeval geboren, dat ‘bloeit’ dankzij beleving. In het Sallands krijgt varkenshouder Erik Stegink van Pipapork de boeren staand op de stoelen. Ook hij laat zien dat anders denken een voedingsbodem voor succes kan zijn. Met zijn Piggy Palace met glijbaan en modderbad heeft hij de wereldpers gehaald. Dit project heeft hem niet alleen naamsbekendheid opgeleverd, maar ook interessante afzet en nieuwe ideeën.

Stilte aanzet tot nadenken?
Jan de Wilt  van ‘Meat your own’ vraagt de zaal: “Wie van u kent zijn klanten?” De stilte in de zaal is veelzeggend en het is de waarheid. De gangbare varkenshouder denkt niet in klanten. De afstand tussen spant en klant is levensgroot. Meat your own geeft de boeren weer een gezicht, de boer als merk. Online, vernieuwend, pionierend maar bovenal met een gezonde dosis passie vanuit de organisatie die drijft op varkenshouders die het verschil willen maken.
De bevlogenheid van de sprekers en passie straalt enigszins af op de boeren in de zaal. Gedwee volgen ze de tocht. Toch is de opzet zeer geslaagd. Toegeven of niet, niemand zal deze avond snel vergeten. Al is het alleen al dat iedereen vanaf 17 maart toch een tikkeltje anders gaat nadenken over zijn toekomst. Hulde voor ABAB om dit lef te tonen. En sterker. Inspireren is niet het moeilijkste. Implementeren, daar draait het om, mooi dat ABAB hier via persoonlijke keukentafelgesprekken een strategisch vervolg aan geeft. Pratende mensen kunnen geholpen worden. Mensen die kansen zien en kiezen voor volwaardig, verschillig en volhoudbaar houden van varkens houden en dat gaan oppakken! ABAB is daarmee een marktleider waardig.

Roger Engelberts

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.