door Roger Engelberts

Geluk in 2014

We zouden onszelf vaker de vraag kunnen stellen wat ons gelukkig maakt. Wanneer zit jij zowel privé, maar zeker ook zakelijk in the good flow? Iedereen herkent dat: je gaat als een trein omdat je vanuit passie aan iets geweldigs werkt. Zowel mentaal emotioneel als financieel rationeel. Dat klinkt  soft in ons no-nonsens en vaak  platte eenzijdige bedrijfsleven, waar ratio en cijfers strijden om voorrang ten opzichte van emotie en menselijkheid, maar laat ik voor mezelf spreken:  geluk rendeert. Geluk is de nieuwe waarde in 2014. Waarde is vaak zoveel meer dan euro’s. Waarde kan hem zitten in tijd, energie, iets moois, maar zeker ook in geluk. Geluk vinden we in 2014 belangrijker dan geld. 

Als je iets doet wat jouw vuurtje vanuit de waakvlam doet opvlammen dan raak je  in een flow. Het is vergelijkbaar met verliefdheid, je denkt dat je de wereld aankunt. Dat is uiterst relevant in de huidige tijd, want één van de resultaten van dit geheel is dat de productiviteit kan stijgen en het ziekteverzuim en –verloop kan dalen. Iets wat veel bedrijven nodig hebben. Veel bedrijven zijn grieperig omdat de mentaliteit van veel medewerkers en directies lek m’n vestje is. In de maalstroom van tijd gaan we naar ons werk en voeren zaken uit, een 6 vinden we voldoende. Maar voegt het iets toe? Wordt je er gelukkiger van? 

In Nederland hebben we een werk- en verzorgingsstaat gefabriceerd die uitgaat van Pamperen van wieg tot graf. Dodelijk voor een land wat moet concurreren met andere landen en werelddelen. Waarom? Omdat het mensen lui maakt. Alleen met tomeloze ambitie kom je verder en creëer je een kopgroep welke vervolgens kan zorgen voor een jagend peloton. En dat is eigenlijk niet meer dan een attitude, een houding. Team staat voor Tezamen Elkaars Ambities Managen. En leg dan de lat hoog. Ga dan niet op de lat zitten, maar spring er overheen. Immers; in de houding zit ‘m het verschil: door je ambities te tonen ben je al half weg.  Together Everyone Achieves More. Dat is wat anders dan Toll Ein Ander Macht’s

Geluk. In welke rol en omgeving kun je jezelf zijn, waar kun je goed tot je recht komen, jezelf eigen zinnig ontwikkelen? Dat is voor iedereen anders. De invulling van zo’n geluksidee is ook niet statisch, het is een proces dat mensen hun hele leven bezig houdt. Dit besef leeft in onze hectische en kortcyclische tijd onvoldoende. Zeker afgelopen jaren waarin de economische barometer  op hoge druk en overleven staat. Natuurlijk worden er soms besluiten genomen die je niet gelukkig maken. Dat is onvermijdelijk. Maar het is ook aanleiding om naar het eigen functioneren te kijken. Het brengt je naar de vraag wat je nieuwe energie geeft en de vraag wat je gelukkig maakt. 

Het tij is daar nu niet naar maar dat maakt het juist spannend en leuk: geluk versus marktdruk. In een vechtmarkt worden bedrijven bedolven onder commerciële druk. Ratio wint het van emotie. Zeker op plaatsen waar nu de klappen vallen: banken, slachterijen, zorginstellingen, verzekeraars, wooncorporaties. En dit is nu precies de reden waarom succesvolle organisaties in laagtij-economie gaan omdenken. We draaien het letterlijk om. Tegenwind? Dan gaan de vliegers hoger. Voor een zeilschip zonder haven is geen enkele wind de juiste. En nog eentje: Wie de toekomst als tegenwind ervaart, loopt in de verkeerde richting. 2014 wordt een jaar van klein geluk. Want klein is het nieuwe groot.  

Hoewel lichte tekenen van herstel, staan veel organisaties ook in 2014 nog in het  oog van een economische storm. Maar daar kan juist rust heersen als je maar dicht bij jouw werkelijke motieven blijft. Van belangen naar verlangen gaan. Dat brengt geluk, een belangrijke bron van nieuwe stromende energie voor de vele prachtige bedrijven en organisaties die ons land rijk is. Gelukkig nieuwjaar!

Roger Engelberts

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.