door

Riek Bakker: ‘Niet regisseren, maar faciliteren’

Onafhankelijk en objectief willen zijn. Een portie geluk. Durven bluffen. De opdrachtgever af en toe stevig toespreken. Weten hoe de politieke hazen rennen. Vertrouwen op je ervaring. En geduld hebben, accepteren dat gebiedsontwikkeling soms wel 30 jaar kan duren.
Het waren de ‘wijze lessen van gebiedsontwikkeling’, die stedenbouwkundige Riek Bakker op 11 juli jongstleden de bezoekers van de achtste Bij Koos-lezing meegaf.

 

 

 

 

Riek Bakker maakte haar reputatie volledig waar. Onverschrokken, rechttoe-rechtaan en met uitgesproken opvattingen over gebiedsontwikkeling. Zo af en toe een kwinkslag, maar nog vaker een serieuze waarschuwing. "Pas in gebiedsontwikkelingsprocessen op voor de vijand. Die zit binnen".

Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden (Strategische Regiovisie Maasduinen, besluitvorming over de A4 in Schiedam en de Kop van Zuid in Rotterdam) maakte Riek Bakker duidelijk wat gebiedsontwikkeling is en wat het kan betekenen. "In deze tijd is een nieuwe manier van werken nodig", betoogde Riek Bakker. Meer betrokkenheid van ondernemers. Meer invloed van bewoners. "Publiek en privaat moeten samen willen optrekken." Dat betekent ook dat overheden bereid moeten zijn om meer afstand te houden. Dat ze meer moeten faciliteren in plaats van regisseren."We willen zo ontzettend graag regie, maar in wezen is regie een vreselijk woord. Regie gaat over de macht willen hebben", aldus Riek Bakker.

Onder de ruim dertig belangstellenden waren onder meer gemeentebestuurders, ambtenaren van gemeenten en provincies, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, architecten en agrariërs.

 

Tijdens onze Bij Koos-lezingen ontmoeten directeuren en beslissers uit het bedrijfsleven elkaar, worden ze geïnspireerd door een interessante lector en is er daarna alle gelegenheid om bij te praten onder het genot van een borrel. Bij de volgende co-sessie op 19 september is Roald van Noort, topman van CRV, te gast.

Geschreven door :

Deel dit bericht

Meld je aan voor onze I-mailing

In onze I-mailing houden we je periodiek op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Imagro. Nieuwe projecten, inspirerende blogs, openstaande vacatures én andere leuke weetjes. Vul je gegevens in wanneer je de I-mailing wil ontvangen.

  •  *
  •